sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

BlindSquare ja maailmanvalloitus

Pohdiskelin edellisen postauksen lopussa, mikä mahtaa olla kymmenes julkaistava sovellukseni, kun neljä oli työn alla. Tiesin kyllä jo silloin, mikä niistä on tärkein ja oli mukava saada BlindSquare valmiiksi.

Edellisessä Apps4Finland-kisassa hyvin pärjänneille Forum Virium järjesti Mobile AR devcampin, jossa sparrattiin lisätyn todellisuuden sovellusten ideoimiseen. En ehtinyt osallistua devcamppiin, mutta aloin kuitenkin ideoimaan, miten minä tekisin AR-softan (augmented reality = lisätty tai laajennetu todellisuus). Lähes kaikki AR-softat käyttävät videota, lähes kyllästykseen saakka. Koska olen tätä jo kokeillut, päätin aloittaa pohdinnan, kuinka audiota voisi käyttää lisäämään tietoa ympäristöstä.

Pieni sivupolku: Nykyään on muodikasta tehdä webbisivuja ns. Responsive Web Design -periaattein. Eräs tärkeä teema siinä on suunnitella webbisivu niin, että sen esitystapa skaalautuu automaattisesti eri kokoisille päätelaitteille. Tämä ajattelu helpottuu, kun alkaa miettimään sisältöjä "Mobile First"-ajattelulla: Mikä on kaikkein oleellisin sisältö, joka näytetään silloin, kun näyttötilaa on rajoitetusti käytössä. Myös Google on tehnyt palvelunsa jo pitkään näin.

Samaa teemaa mukaillen: Jos teen lähes pelkästään ääneen perustuvan sovelluksen, kuinka saan tiivistettyä viestiin vain oleellisen? Päästäkseni sisään tähän ajatukseen,  päätin valita kohderyhmäksi sokeat. En tuntenut entuudestaan yhtään näkövammaista,  joten aloin mielikuvittelemaan, miltä tuntuisi olla sokea. Aloin myös tutkimaan ympäristöäni seuraavalla ajatuksella: Mitä avointa dataa olisi saatavilla, minkä kertomisesta olisi hyötyä,  jos et näe.

Opiskelin aihetta lukemalla näkövammaisten kirjoittamia blogeja ja kuuntelemalla podcasteja. Etenkin tästä Ronjan blogista opin paljon. Kuinka vaikeaa onkaan tulla uudelle paikkakunnalle, löytää ratikkapysäkki, hypätä oikean ratikan kyytiin ja tietää, missä pitäisi jäädä pois. Nopeasti keksin, että yhdistämällä GPS-tieto, muutama avoimen datan lähde ja puhesynteesi, olisi mahdollista tehdä jotain mitä kukaan ei ole vielä keksinyt tai ainakaan toteuttanut.

Puhesynteesiin lisensioin teknologiaa Ruotsista: Acapelalla on 26 kieltä tukeva puhesynteesi,  joka tuottaa puheen suoraan iOS-laitteessa.  Jos haluat kuunnella, kuinka kaunista puhetta se tuottaa, voit kokeilla sitä täällä: http://www.acapela-group.com/text-to-speech-interactive-demo.html

Varsinaiseksi datalähteeksi valitsin kaksi avoimen rajapinnan tarjoavaa palvelua: FourSquare ja OpenStreetMap (OSM).  FourSquaresta haen lähistön paikat, niiden kategoriat sekä tiedot paikan suosiosta. Näillä tiedoilla saan kerrottua mm. mikä on halutulla säteellä suosituin kahvila. Sovellus myös kertoo etäisyyden ja suuntiman paikkoihin. Haluttaessa paikka voidaan ottaa seurantaan, jolloin BlindSquare opastaa perille.

Koodattuani sovellusta pari kuukautta "sokkona" vain blogeista opittuun perustuen, lähdin etsimään koekäyttäjiä. Ensimmäisenä aloittikin Ronja (kts. aiempi blogilinkki). Kun näin hänen hymynsä  hänen kuullessaan ensi kertaa BlindSquaren tarinointia, tiesin, että tästä tulee hyvä :-)

Esittelin sovelluksen alfa-versiota myös Näkövammaisten keskusliitossa, josta sain myös positiivisen vastaanoton ja lisää testikäyttäjiä.

Löysin myös maailmalta testikäyttäjiä niin, että lopulta n. 10 henkilöä Suomesta, USA:sta ja Australiasta käytti sovellusta päivittäin, kertoen haasteista ja onnistumisista.

Tein myös käyttäjätutkimusta Ronjan kanssa: Olin kaupungilla sokeaoppaana, Ronjan käyttäessä BlindSquarea ja suorittaen erilaisia tehtäviä. Ronjalla oli iPad repussa, bone conduction kuulokkeet päässä, bluetooth-ohjain repun toisessa hihnassa ja GoPro-videokamera toisessa (harmi, ettei tästä ole valokuvaa :-).  Kun ajoimme ratikalla kohden Kruunuhakaa, saimme ihmetteleviä katseita, kun sokea kertoi minulle mitä ympärillä "näkyy". Ronja näki myös asioita, joita me muut emme nähneet,  koska säde oli säädetty vähän laajemmalle kuin mitä lähistön talot meiltä muilta peitti.

Käyttäjätestien ja saatujen palautteiden pohjalta BlindSquare oppi uusia asioita: Jotta voi muodostaa kartan ympäristöstään, pitää tietää tiet ja risteykset. Tätä tarkoitusta varten otin käyttöön OpenStreetMapin. Jos käyttäjä kulkee jalan, luetaan silloin tällöin lähimpiä risteyksiä tyyliin "Lähin risteys Aleksanterinkatu ja Keskuskatu, 30 metriä suunnassa kello 2". Hypättäessä bussiin sovellus vaihtaa risteysautomatiikan moodiin, jossa haetaan lähistön risteyksiä, mutta luetaan se vasta kun bussi kääntyy. Tämä on ensimmäinen apu aiemmin maintsemaani ongelmaan, mistä voi tietää, milloin pitäisi jäädä kyydistä pois.

Sovellus julkaistiin toukokuun lopulla ja sen suosio yllätti minut. About Foursquare -palvelu kirjoitti pienen jutun, minkä jälkeen Twitter alkoi lämpenemään. Sain sen jälkeen seuraavan twiitin: "@ilkkapirttimaa Hello. Are you a BlindSquare dev? @Mashable would love to chat with you about the app. Email joann ät mashable.com Thanks!!"

Tämän saatuani tuli kiire. Onneksi Ronja lupautui kaiken muun lisäksi myös malliksi. Kävimme ottamassa muutaman valokuvan käyttötilanteesta ja sovin Mashablen kanssa  Skype-haastattelusta.

Pari päivää tästä Mashable julkaisi tämän artikkelin: http://mashable.com/2012/06/01/blindsquare-app/

Artikkelin julkaisun jälkeen Twitter lämpeni toden teolla. Minun mittausvälineet lakkasivat toimimasta 100k twiitin jälkeen. Olen löytänyt artikkelin pohjalta tehtyjä käännöksiä mm. seuraavilla kielillä: Venäjä, saksa, italia, thai, japani, hollanti ranska, indonesia, portugali...

Keskittyminen tiukasti valittuun kohderyhmään oli hyvä ratkaisu. Vain muutama viikko App Storessa ja sovellus on löytänyt tyytyväisiä käyttäjiä jo maailman jokaiselta mantereelta!

Pitkä postaus, mutta mukaan mahtuu vielä muutama erikoiskiitos: Kiitos Mirva, Ronja, Heikki, Iiro, Stefan, Johanna, Jaana,  David, Austin, Mike, Elena, Giovanni, Viljami, Sari, Erkka, Toni ja Jyrki!

Kuvassa: Vasemmalla minä, oikealla Ronja. Kummallakin on päässään Bone Conduction -kuulokkeet, Ronjalla on kepissä bluetooth-ohjain, jolla ohjataan taskussa olevaa iPhonea tai repussa olevaa iPadia. Kuvan otti Viljami Pirttimaa.

Sovellus löytyy AppStoresta ja kyllä sitä saa näkevätkin käyttää!

3 kommenttia:

  1. Olipas hienoa, että Applen WWDC-tapahtuman alkuun oli poimittu sama aihe: Kuinka mobiilisovellukset avaavat sokeille uuden maailman.

    Kyseessä oli BlindSquaren "kilpailija" -- Olen jos sopinut aiemmin ko. softan tekijän kanssa, että tulemme integroimaan softamme tavalla, jossa loppukäyttäjä saa joihevan tavan käyttää kummankin sovelluksen parhaita puolia.

    VastaaPoista
  2. Lisää aiheesta kuulet PuhKusta: http://www.puhujainkulma.com/2012/06/11/240-puhku-s/

    VastaaPoista
  3. Hieno postitus. Paljon valmista aineistoa

    VastaaPoista