sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Opas mobiilivideostriimaukseen

Mobiilivideostriimaus tarkoittaa joko kännykällä tai kannettavalla tietokoneelle tehtävää livevideolähetystä, joka on seurattavissa lähes reaaliaikaisena. Video myös tallentuu, joten se on katsottavissa myös myöhemmin. Tällaisia palveluita on useita ja ne ovat pääsääntöisesti ilmaisia.

Tässä oppaassa kerron kaiken oleellisen, mitä sinun tulee tietää tehdäksesi mobiilivideostriimausta. Kerron myös havaitsemiani eroja eri palveluissa. Olen vertaillut QIK, Bambuser ja UStream-palveluita, käyttäen sekä wifi että 3G-verkkoa. Olen vertaillut samoja ohjelmia Nokia ja iPhone-puhelimissa. Tarkempaa tietoa näistä vertailuista löydät osoitteesta http://mobile-streaming.blogspot.com.

Taustaa
Aivan aluksi tarvitset tilin haluamaasi mobiilivideostriimauspalveluun. Osalla kännykkäclienteista voit myös rekisteröityä, mutta helpompaa se on tehdä etukäteen nettiselaimella. Suuntaa siis johonkin seuraavista:
..ja perusta itsellesi tili. Voit samalla myös liittää tilin twitteriin ja/tai facebookin, jolloin tieto livelähetyksestäsi jaetaan ystävillesi, jos niin haluat. Ennen kuin aloitat kuvaamisen, muista kysyä lupa kuvattavilta. Kaikki eivät halua itseään nettiin! Mikäli siis aiot kuvata esim. seminaaria, pyydä etukäteen kuvauslupa.

Kännykkästriimaus
Ennen kuin edes harkitset videostriimausta kännykällä, tarkista, että käytössäsi on kiinteähintainen rajoittamaton datayhteys. Tehdessäni mobiilivideotestauksia, yhdessä käyttämässäni kännykässä ei ollut asianmukaista dataliikennesopimusta ja testistä kolahti 200 euron lasku. Mikäli striimaat ulkomailla, voit asettaa mobiilistriimausclientin offline-modiin, jolloin video tallentuu puhelimeen. Voit siirtää videot nettiin myöhemmin esim. hotellin WLANin kautta.

Seuraavaksi tarvitset clientohjelman. Useimmiten se onnistuu, kun surffaat kännykällä ko. palvelun nettiosoitteeseen. iPhonelle sovellukset ladataan AppStoresta. iPhonelle QIK-sovelluksia on valitettavan useita erillisiä: Qik Live:lla voit tehdä livestriimejä. Qik for 3GS:llä videot tallennetaan puhelimeen ja lähetetään vasta sen jälkeen palveluun. Tämän version kuvanlaatu on parempi, kuin Qik Liven.

Asennettuasi sovelluksen, käy läpi asetukset ja aseta käyttäjätilisi + salasana. Mikäli haluat antaa videollesi nimen jo ennen lähetystä, voit tehdä sen valikoista. Videot on helppo nimetä myös jälkikäteen webbipalvelun kautta.

Mobiilistriimauksen aloitus onnistuu REC-nappia painamalla. Hei, olet livessä! Mitä vakaampana pidät käden, sitä parempaa kuvanlaatua saat aikaan. Mikäli mahdollista, tue puhelin esim. pöytään. Olen havainnut myös käteväksi Clas Ohlsonin myymän tuulilasiin kiinnitettävän kännykkätelineen, jossa on taivutettava varsi: Saat telineen kiinni imukupilla vaikkapa pöytään ja näin sinulle on livestriimaukseen mainio jalusta.

Kaikista näistä palveluista löytyy myös chat-mahdollisuus: Netissä oleva lähetyksen seuraaja voi kirjoitella viestejä, jotka näkyvät muille katsojille, mutta myös sinulle! Kuvan päälle siis voi tulla viestejä esityksesi katsojilta.

Mikä sitten on paras palvelu kännykkästriimaukseen? Reaaliaikaisuudessaan QIK ja UStream pesee Bambuserin. Bambuser myös hukkaa enemmän frameja, eli livevideo on töksähtelevää - se tosin lähettää jälkikäteen pudotetut framet, joten lopullinen kuvanlaatu on aivan hyvä.
Edit 2011: Bambuser on saanut muita kiinni reaaliaikalaadussa, saattanut mennä jopa ohi. Laatu vaihtelee myös eri laitealustojen välillä

QIK:n ja Bambuserin osalta nämä havainnot koskevat sekä iPhone- että Nokia-sovelluksia. UStreamin osalta en ole saanut clienttia toimimaan Nokiassa, mutta iPhone-client on ylivoimaisen hyvä kahteen kilpailijaansa verrattuna: Käyttöliittymä toimii kuin ajatus. Myös twiittaukset ja facebook-julkaisut voi tehdä haluttaessa käyttöliittymän kautta, kun on hyvä hetki. Paluukanavana kuvaajalle toimii chatin lisäksi Twitter halutulla hashtagillä. Kuvaaja voi myös käynnistää äänestyksiä - äänestystulos näkyy kuvaajan kännynäytöllä!

Eräs erittäin vaikea osa kaikkea videokuvausta on laadukas ääni. Mobiilivideon tekemisessä tämä ei ole poikkeus. Mikäli teet haastattelua, langallinen handsfreemikrofoni haastateltavan rintapieleen kiinnitettynä saattaa auttaa kummasti. Myös langatonta bluetooth-handsfree-mikrofonia kannattaa kokeilla - Tosin omassa Nokia E71:ssä Nokian bluetooth-mikrofoni kaatoi sekä Bambuserin että QIK:n. Kannattaa kuitenkin kokeilla!

Esimerkkivideoita:
Videostriimaus kannettavalla tietokoneella
Bambuser- että UStream-palveluihin voit striimata myös PC/Windows tai MacOS-koneilla. Laatuero on huima mobiilivideostriimeihin: Käytännössä saa lähetettyä täys-PAL-resoluutioista videota lähes reaaliajassa 3G-nettitikkuyhteyden yli.

Helpoimmillaan voit lähettää videota koneen omasta kamerasta (esim. iSight) tai webkamerasta. Löydät lähetyksenaloitusnapin kirjautumalla tunnuksillasi Bambuser- tai UStream-palveluun. Mikäli käytät wifi-yhteyttä, voi olla, että lähetys ei onnistu. Syynä on tällöin jokin välissä oleva palomuuri. Vaihtamalla yhteyden nettitikkuun, onnistuu lähetys helpommin.

Esimerkki:
Päästäksesi vielä parempaan kuvanlaatuun, voit käyttää oikeaa videokameraa. Tällöin tarvitset erillisen videostriimausohjelman. Yksi yleisimpiä on ilmainen Adobe Flash Media Encoder, joka osaa napata kuvaa sekä webbikamerasta että oikeasta videokamerasta joka on Firewire-kaapelilla koneessa kiinni.

Pääpiirteissään homma menee näin:
  • Lataa koneellesi Adobe Flash Media Encoder
  • Lataa haluamastasi striimauspalvelusta yhteysprofiilitiedosto. Esim. Bambuser: Dashboard, Standalone desktop, Flash Media Live Encoder, authentication profile --> Tallenna levylle 
  • Käynnistä Adobe Flash Media Live Encoder 
  • File/Open profile: Valitse äsken tallentamasi profiilitiedosto 
  • Valitse video- ja audiolähde 
  • Aseta videon laatu halutuksi, esim. 768 x 576 vastaa television PAL-standardia, mutta jopa 3G:n yli onnistuu myös tästä tarkempi HD-laatu 
  • Paina START
Mikäli lähetys ei onnistu, kannatata epäillä jälleen kerran palomuureja.

Vielä helpommin lähetys onnistuu UStream.tv:n omalla Producer-ohjelmalla. Sen ilmaisversio on toiminnoiltaan rajoitettu, mutta täysversiolla onnistuu mm. seuraava:
  • Monikameralähetys - Mahdollisuus valita pääkanava, toinen kamera saada Picture-in-picture 
  • Desktopin tai halutun sovelluksen livestriimaus 
  • Levylle tallennetun videon striimaus 
  • Halutun kuvan striimaus 
  • Tekstitys
Näytön striimaus on hieno toiminto. En ole kokeillut, mutta esim. skypevideopuhelun striimaus nettikatseluun olisi varsin käyttökelpoinen juttu. Valitettavasti näytönstriimaustoiminto vaatii yhden sisääntulevan TCP-portin avauksen. Jälleen kerran, 3G-yhteydellä muureja on yksi kappale vähemmän, riittää kun tekee poikkeussäännön esim. windowsin omaan muuriin.

Ja vielä kerran, ne äänet. Kannettavissa tietokoneissa olevat mikrofonit ovat usein surkeita. Mikäli lähteenä on videokamera, niiden mikrofonit ovat kertaluokkaa parempia. Omaan HD-sonyyni olen hankkinut langattoman bluetooth-mikrofonin (100 m kantama), jonka voin viedä lähelle esiintyjiä.
Mikäli tarvitaan useita mikrofoneja, tietokoneeseen liitettävä USB-liitäntäinen audiomikseri helpottaa elämää. Esim. n. 200 euron hintainen Belkin Tunestudio näkyy Flash Video Encoderille erillisenä äänikorttina ja audion laatu on juuri niin hyvä kuin on mikrofonisi.

Esimerkkejä:
Hyvä tietää
UStream näyttäisi olevan "maailmanluokan palvelu" verrattuna QIKkiin ja Bambuseriin. Kun yhtäaikaiset katsojamäärät liikkuvat kymmenissä tuhansissa, olen nähnyt sekä QIK- ja Bambuser-palvelimen kaatuvan. Näissä tilanteissa UStream toimii edelleen - Esim. Applen iPad-julkistustilaisuutta seurasi UStreamissä yli 100 000 yhtäaikaista katsojaa ongelmitta.

UStream on palveluista myös ainoa, joka ei salli livelähetystä noin vain -- Heillä on koneita/ihmisiä tarkastamassa sisällön. Perustamalla palveluun oman "TV-kanavan", Shown, voit sähköpostitse hakea luvan aitoon livelähetykseen. Luvan saa helposti.

Shown perustamisella saat muutakin hyötyä:
  • Voit tuunata Showllesi oman kotisivun 
  • Voit liittää showhun halutut hashtagit: Shown kotisivulla näkyy automaattisesti twitterfeedi. Sama feedi tulee lähettäjän näytölle mobiilistriimauksessa 
  • Voit liittää twitter ja facebook-tilit, joille voit lähettää tiedon striimistäsi - Juuri silloin kuin haluat 
  • Mikäli sinulla on useita kanavia, mobiiliclient kysyy, mihin showhun teet lähetystä ja twitter-hashtagit yms. on automaattisesti oikein konfiguroitu
Kuva: Qik Live iPhonessaKuva: Adobe Flash Media Live Encoderin käyttöliittymä

10 kommenttia:

  1. Mainio opas! Linkitin Siptunen foorumille (siptune.fi/forum) ja Siptunen uudelle facebook-seinälle, http://www.facebook.com/pages/Siptune/120015884682678?ref=ts , jolle tällä viikolla ehkä jo saadaan vieraitakin... :)

    Anttu

    VastaaPoista
  2. Sama anonyymi-Anttu täällä taas. :) Lisään vielä, että liikut kiinnostavissa aiheissa, osaat tekniikkaa ja osaat kirjoittaa, joten tuota ihmeessä lisää tällaista tavaraa.

    Anttu

    VastaaPoista
  3. Bambuser on toiminut hyvin useammankin wifin läpi. Varma ja vakaa myös Maciltä ja kännykästä.

    Yli kahden tunnin esitys lähettyi ja tallentui automaattisesti ongelmitta yleiseen katseluun.

    VastaaPoista
  4. Todella hieno kiteytys ja muutama juttu, joita itseni mieli kokeilla Ustream ja skype-konffan streamaus.

    Suurkiitos

    VastaaPoista
  5. Kiva opas. Ustream oppitunti tuli tarpeen. Ollaan käytetty Bambuseria parivuotta vaihtoehto tapahtumien streemaamiseen. En missään nimessä suosittele nettitikkua näihin juttuihin. Pitkissä lähetyksissä voi tulla vastaan paljon lägiä ja jos tapahtumaan tulee 200-300 ihmistä (eikä paikalla ole tyypillisesti paljon jengiä) verkko rasittuu ja lähetys katkeaa.

    Olen yrittänyt etsiä verkosta selityksiä sille miksi FMLEn käyttäminen on hyödyllistä. Onko sulla siitä tietoa?

    Bambuserin tapauksessa tuntuu, että siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Niiden oma "flashstream/player" ikkuna mahdollistaa kuvan ja äänen lähteen vaihtamisen selaimessa. Lisäksi voi muuttaa bitratea jne. Moiset kontrollit on sillointällöin paikallaan.

    Yksi hyvä ohjelma (mac 10.6.4) on http://allocinit.com/ CamTwist. Se toimii virtuaalisena kamerana johon voi kytkeä monta lähdettä videoita, teksti plansseja, videota ja miksaa niitä livenä. Se on buginen kuin mikä mutta yksinkertaisiin juttuihin toimii ok.

    Se siis tekee saman kuin mainitsemasi "Producer" ja FMLE (tai selain) linjassa tekee konvertoinnit.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista. Joskus 3G vain on ainoa realistinen vaihtoehto. Olen yllättynyt, kuinka hyvin se toimii myös massatilaisuuksissa. Esim. olin kuvaamassa Punajuuri BlockParty-tilaisuudessa ja 3G+FMLE+Bambuser toimi hienosti. Meillä oli käytettävissä myös viereisen ravintolan WIFI, mutta se oli tukossa. Pitäisi siis olla privaatti WIFI-verkko, mikä onkin toki paras tapa (tätä olen käyttänyt urheilukisoja kuvatessani).

    Voitte kurkata mainitsemaani BlcokParty-videointia täältä: http://bambuser.com/channel/Five_Corners (huom! En tarkoita niitä kännykällä kuvattuja, mutta ne on otsikossa merkattu :-)

    Hessu Järvinen on viimeaikoina panostanut livemonikameralähetyksiin. Hän käyttää WireCast-ohelmaa, mistä minulla ei ole kokemusta:
    http://www.telestream.net/wire-cast/overview.htm

    Hekan videoita pääset katsomaan täältä: http://video.hessunkahvila.com

    VastaaPoista
  7. Moi Ilkka,

    Olin paikalla eilisillä bisnestreffeillä. Halusin vain kysyä että miten livestream.com palvelu vertautuu sun kokemuksissa esim bambuseriin tai qik:iin. Livestreamissa on kivaa että striimi jää heti linjoille kun lähetys päättyy, ja on helppoa jakaa oma kuvaruutu samanaikaisesti screen-capturen kanssa.

    terv. Oskari

    VastaaPoista
  8. Oskari, en ole livestream.comia testannut, pitääpä ottaa listalle jossain vaiheessa. Mitä eroa tuossa "linjallejäämisessä" on näihin muihin? Eikös kaikki palvelut striimaa livenä ja koko otos jää talteen jälkeenpäin katsottavaksi?

    UStreamin Producerissa on screencapture, mutta se vaatii ikävästi palomuurisäätöä. Mikäli Livestreamissa tuo on tehty paremmin, niin se on selvä etu.

    Olen joskus tehnyt myös "kotikonstein". Hommasin ajurin, joka tekee näytöstä windowsin "videolähteen", jolloin sen saa lähtemään AdobeLiveEncoderilla kuten minkä tahansa videokamerakuvan. Sopii hyvin esim. urheilukisojen tulostaulun lähetykseen (mikäli se sattuu olemaan windows-softa).

    PS. Eilisistä BisnessTreffeistä on kattavat jälkilöylyt ja lisätestit täällä: http://www.qaiku.com/go/a22t/

    VastaaPoista
  9. Moikka!
    Itse harrastan rata-autoilua legends luokassa sekä ralli autoilua. Heräsin tähän live-kuvaan tossa hetki sitte. Tarvitsisinkin neuvoa VAUHDIKKAAN kuvan live lähetyksiin... Mitä softaa ja mitä rautaa suosittelet.

    Petri Ylinen
    0400790649
    4dgroup@netikka.fi

    VastaaPoista
  10. Moi!

    Mielenkiintoista, olisi kiva saada autostasi livekuvaa.

    Kännystriimauksen unohtaisin heti. Laatu on huonoa ja kännyä ei saa kiinni riittävän tiukasti/turvallisesti.

    Striimaukseen suosittelen PC:tä, jossa ei ole mitään liikkuvia osia ja se saadaan pultattua autoon kiinni. Tässä olisi valmis paketti: http://www.cartft.com/catalog/il/1043

    Kameraksi jotain pienikokoista, auton ehkä sisään pultattavaa niin, että se näyttää vähän auton sisältä ja paljon ulkoa. Tästä on melko hyviä kokeimuksia kuvan laadun suhteen: http://www.microsoft.com/hardware/digitalcommunication/ProductDetails.aspx?pid=008 -- Tekee HD laatua ja säätää valotusta automaattisesti.

    Audion osalta luulen, että kameran mikki on liian herkkä ja ääni säröytyy. Tarvitaan siis erillinen mikki + etuaste, jolla saadaan säädettyä taso manuaalisesti. Siihen voisi toimia tällainen: http://www.shure.com/americas/products/accessories/microphone-accessories/problem-solvers/x2u-xlr-to-usb-signal-adapter

    Nettiyhteydeksi 3G nettitikku. Sen saanee kiinni koneeseen jeesusteipillä.

    VastaaPoista